אומן. עיירה במרכז אוקראינה, שמזה מאות בשנים מהווה את מרכז עולמם הרוחני של רבבות יהודים ברחבי העולם ההולכים בדרכו של רבי נחמן מברסלב. אומן, שבה אירע נים לפני פטירתו של רבי נחמן אחד מסיפורי קידוש השם המרטיטים והמזעזעים בהיסטוריה, ובו נהרגו על קידוש השם כשלשים אלף יהודים, ונקברו בקבר אחים בבית הקברות בעיר, לצידם ביקש רבי נחמן, שנים לאחר מכן, להטמן אף הוא.
קברו של רבי נחמן מהווה היום, מטבע הדברים, את מרכזה של אומן היהודית, ומלבדו יש בעיר עוד כמה נקודות ציון שכדאי להכיר.
קבר רבי נחמן מברסלב
כאן הכל מתחיל...
בפינת הרחובות פושקינא ובילינסקי, במה שפעם היה מרכזו של בית הקברות היהודי של העיר אומן, נמצא אוהל קברו של רבי נחמן מברסלב זיע"א.
המקום בו נפתחים שערי הלב, והנפש משתוקקת לשפוך שיח לפני בורא עולם בזכותו של הצדיק הגדול, שהבטיח שמי שיבוא על קברו, יתן פרוטה לצדקה ויאמר את עשרת פרקי ה"תיקון הכללי", "אשתטח לאורך ולרוחב לטובתו
בית הקברות "החדש"
בתקופתו של רבי נחמן כבר הפסיקו לקברו את מתי העיר בבית הקברות בו הוא טמון, ועברו לקברם בבית קברות חדש, ביציאה מהעיר, המשמש עד היום כבית קברות יהודי עירוני.
בבית הקברות הזה קבורים, בין היתר, גדולי חסידי ברסלב שהתגוררו באומן, כרבי נפתלי, מגדולי תלמידי רבי נחמן, כמה מנכדי רבי נחמן ורבי נתן, רבי נחמן מטולטשין ובנו רבי אברהם חזן, ורבים אחרים.
בית הקברות הזה, כאמור, משמש עד היום, למרות שחלקו חולל על ידי שכנים, ומומלץ לבקר בו על מנת לתרום לשמירתו.
המיקום: על כביש היציאה מאומן, לכיוון הכביש הראשי קייב-אודסה, לפני תחנת הדלק (בצד ימין כשמגיעים מהציון).
גן סופיה
"להיות באומן ולא להיות בסופיה?"
הפארק הנפלא "גן סופיה", אחד הגנים הבוטניים המיוחדים באירופה, עליו אמר רבי נחמן "להיות באומן ולא להיות בגן סופיה?"
פארק ענק ומטופח, במרכז העיר אומן, שנחשב אחד מפלאי אוקראינה, ורבים מאוד המבקרים בו מכל אירופה. מקום מומלץ להרחבת הדעת.
"הקלויז" של רבי נתן
במעלה הגבעה שמול קברו של רבי נחמן, ניצב עד היום מבנה בעל חזות פשוטה,שעבר יוקד כאש מאחוריו: בנין ה"קלויז" [-בית הכנסת, בלשון חסידי אוקראינה] הברסלבי באומן.
יסודו, בבית הכנסת שבנה רבי מנתן מברסלב עבור חסידי ברסלב באומן, אולם בעיקר עבור קיומו של ה"קיבוץ" המסורתי בימי ראש השנה.
הקלויז היה בית חרושת רוחש ורועש לעבודת השם, תורה ותפילה, בלב בוער ויוקד לבורא עולם, עם כל להבת הלב הברסלבית, עד שנסגר בצו השלטונות הקומוניסטים בשנת תרצ"ו.
המבנה הנוכחי נבנה על ידי חסידי ברסלב בשנת תרס"ג, ולאחר החרמתו על ידי הקומוניסטים הפך לחלק מבית חרושת.
בבית הכנסת זה התקיימו ה"קיבוצים" בימי ראש השנה, ותיאור מופלא של התפילות בו תוכלו לקרוא למשל כאן.
"כי באומן היה קדושת השם גדול מאד כי נהרגו רבים מישראל לאלפים ולרבבות וכו', גם רבים מתו ממש על קידוש השם כי העכו"ם [כנופיות גונטה] רצו שימירו דתם, והם מתו על קידוש השם. וגם הנשמות מישראל שנהרגו סתם היא גם כן קדושת השם כידוע, וכמה מיתות משונות שהיו אז, וכמה גמולי מחלב ויונקי שדיים שנהרגו לאלפים ולרבבות, אשר כל זה היא קדושת השם"
חיי מוהר"ן קצ"ז
אומן הינה בעלת חשיבות רבה לחסידות ברסלב, שכן בה נמצא קברו של מייסד החסידות, רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב, שעשרות אלפים, מרחבי העולם כולו, פוקדים אותו מדי שנה.